fredag den 16. maj 2008

Kussen er den store konspiration. Kvindens magt er i kussen. Kussen kan gøre en mand vanvittig og ruinere ham. Den kan også give ham en mening med livet. Kvinden vil have noget ud af sin kusse, og denne drift er en af livets største energier. Det er den energi der ustandselig skaber fortællinger. Hun vil have at manden skal bruge hende grænseløst. Hun vil have noget af ham. Kærligheden er en lidenskab og en aftale. I Haïti ser kvinden ude på landet kussen som en ejendom, et stykke land hun ejer. Hun taler om den som "min lille jord". Det hun har mellem benene, det er det hun har at handle og bytte med. Kussen er hendes handelsvare. Ved at handle den fornuftigt kan hun opnå en position i livet. Hun ved hvad hun kan give. Hun har sin lille jord, og den er et aktiv som hun vil investere fornuftigt. Den haïtianske kvinde skælver som enhver anden kvinde. Hendes kusse gløder som enhver anden kvindes. Hun ved at hun kan få en mand til at gøre noget for hende. Manden ved at hun har en kusse, og at hun kan gøre noget for ham.

Jørgen Leth: Kusse (Brøndums Encyklopædi)

25 kommentarer:

Peter Højrup sagde ...

præ "kokkens datter" litteratur

Martin sagde ...

... og en af de bedste artikler i Encyklopædien

Peter Højrup sagde ...

Også det!

rasmus graff sagde ...

Kusseteksten fylder et par sider eller tre eller sådan noget i det uperfekte menneske 2. Yes.

Lee sagde ...

Kusse? Wow. Og ale de drenger der med ens stod op. Goodmorning boys. Lacking something?

Peter Højrup sagde ...

Til Rasmus: Jeg har ikke læst uperfekt del 2. endnu og ved derfor ikke, hvordan det fungerer dér. Til gengæld synes jeg, at teksten som opslagsord, altså som forklaring på, hvad en "kusse" er, er et ret så fabelagtigt stykke litteratur.

Til lee: "Pik. Lyden af ordet spreder blufærdigheden i mig, jeg næsten hvisker det: "pik". Billedet af pikke trænger sig på: små brede pikke, bløde og afventende, lange smalle let bøjede, og store vældige der alene ved deres volumen får blodet til at banke i mit skød."
Pia Møller Nielsen: Pik (opslag i Brøndums Encyklopædi)

Lee sagde ...

Det var ikke helt det jeg mente. Jeg trænger ikke mer pik. It's everywhere. Det var jeres reaksjoner på det lille ord: kusse der var ... måske litt patetisk?

Peter Højrup sagde ...

Det var heller ikke det, jeg mente: Lige så lidt som du kan vide noget om, hvorvidt den ene eller den anden har brug for mere kusse, kan jeg vide, hvad du har brug for. Jeg ville blot antyde, at folk har ret til at skrive om både det ene og det andet, uden at sindelagspolitiet af den grund behøver at rykke ud. I øvrigt tror jeg ikke, der er nogen, som synes, det er specielt fantastisk, at Jørgen Leth tør skrive om "kusse", jeg tror slet ikke den patetiske benovelse, du taler om, er til stede. Herregud, så kunne man jo bare købe et pornoblad. Stykket er fantastisk, fordi det er så gennemført, fordi der kun er et blik, der ser igennem en hel del hykleri, kønsforskrækkelse og taler om et (personligt) begær. Så kan man altid diskutere om det blik er sympatisk eller ej, men det synes jeg egentlig er sagen uvedkomne. Jeg lader jo heller ikke være med at læse Pound, fordi han var antisimit, eller Jünger fordi han var nazist, eller Céline fordi han var ærlig, eller andre stygge mænd eller damer (ja, hvor er damerne egentlig henne?), men det kan jo være, du har det anderledes. Fred være med det også.

Peter Højrup sagde ...

Hov, nu kom jeg alligevel i tanke om en dame, undskyld kvinde

Lee sagde ...

nee, kusse er fantastisk og pik måske endå mere nydelig, jeg syntes kun det var litt komisk at dine læsere endelig vågnede når du skrev om kusse, syns du ikke? de andre goe citater da?

Peter Højrup sagde ...

Det er jo altid sjovt, når der er nogen der skriver en kommentar, og jeg kan da huske en hel del andre citater, der ikke handlede om kusse, som har fået folk til at skrive. Om det ligefrem er komisk, at nogen reagerer på kussestykket og synes det er godt, ved jeg nu ikke. Men interessant er det, at man ikke kan skrive "Jørgen Leth" og "Kusse" i sammenhæng uden at det føre til en hel masse generaliseringer om, hvad man kan, må og ikke må. Så længe man ikke skader andre eller opfordrer nogen til at gøre det, kan man for min skyld sige, hvad man vil.

Lee sagde ...

er det riktig? det visde jeg ikke, jeg kender dårligt ham leth og kan svært nok tro at en almindelig kusse kan provokere nogen som heldst nu levende menneske, det er ju bare en hul med en kvinde rundt om

Peter Højrup sagde ...

Se for eksempel her

Lee sagde ...

hvorfor skulle ikke en haitisk teenager vile kneppe ham? han virker jo hented fra en fairy-tale

Peter Højrup sagde ...

Om folk, der knepper fortjener hinanden, vil jeg overlade til dem selv at vurdere.

Lee sagde ...

well, that goes without saying, doesn't it? on the other hand - what a great job that would be: being the one licenced to judge in the matter. but based on what, one must wonder. looks? performances in bed? moral standard? economic standard? intellectual standard? when it comes down to it, i don't think any person can ever deserve another person anyway. it's too much. simply too much, so i guess there’s something wrong in that very concept of thinking. i wasn’t ironic when i said ”why wouldn’t an haiti teenager want this man”, if i was poor and ambitious i would see in him not the frog but the prince, and i must say he seems a lot sweeter and more attractive than a lot of other white dudes i’ve met in the third and even the first world, maybe a little naive, but then again, that’s hardly a crime

lee

Peter Højrup sagde ...

"hvorfor skulle ikke en haitisk teenager vile kneppe ham? han virker jo hented fra en fairy-tale" - har jeg svært ved ikke at opfatte ironisk, men det kan jo være mit øre er for fintfølende? I øvrigt synes jeg det er morsomt, at denne diskussion ligesom hetzen mod Leth, umærkeligt skrider fra, hvad han skriver, til hvordan han lever. Det første interesserer mig umådeligt, det andet så godt som ikke. (og hvorfor nu på engelsk?)

Lee sagde ...

fordi min dansk er ikke så god endnu (ondskyld) men jeg lerer gennem at lese og er glad at jeg fandt din blog. the cunt-text was the first i read, so that was a good start, because i liked it (it was the puppyish exaltation i found a bit … but that was probably just ME being over sensitive). and no, i was not ironic about leth, i hardly ever am, are you his personal defender or something? you seem engaged in the matter and assuming things i neither said or meant. but then again, you know much more than i do, about this persuit of his persona in the media. so maybe you have a negative pre-conception of my intents. but chill out. we’re on the same side here. life and literature are two separate enteties. and grown-ups can fuck how and whomeever they desire. and when it comes to the superior taking advantages of the less fortunate – well that’s a problem neither of us can solve. that’s just how it works, how it always has been and will be. in this case i just think: ”go get him girls”. and of course there can be true love and strategy in this love-affair at the same time. love is rarely pure. maybe sometimes - but rarely.

Lee sagde ...

and by the way, just for the correctness of it all: the question of the authours personal life YOU brought into the discussion - not me. i didn’t even know about this guy, never heard of him, actually, i don't think he's world famous (well maybe world famous in denmark, hardly in haiti). so ... if there’s some moral panic in this case it sure ain’t mine. sometimes we see things in other people that we can’t stand in ourselves. it’s human. it’s normal. i do it too. anyhow - i’m a bit curious: you said that what leth writes ”interesserer mig umådeligt”, how come?

Peter Højrup sagde ...

Nej, jeg er ikke Leths personlige væbner, det var netop det, jeg prøvede at sige før: det han skriver interesserer mig, hans liv må han gerne beholde for sig selv. I øvrigt gør jeg mig temmelig meget umage med at lytte til, hvad folk rent faktisk siger og holde mine formodninger for mig selv, så hvis du får det indtryk, at jeg opfatter dine indlæg som negative kan det jo skyldes sådan noget som det her:

"Kusse? Wow. Og ale de drenger der med ens stod op. Goodmorning boys. Lacking something?"

"Det var jeres reaksjoner på det lille ord: kusse der var ... måske litt patetisk?"

"it was the puppyish exaltation i found a bit …" (ja, hvad egentlig?)

Det er jo rart at vide, at du ikke er ironisk, for så kan jeg jo tillade mig at opfatte det som slet og ret nedladende. Med hensyn til at "køle ned" og "være på samme side" skal jeg nok selv vælge min temperatur, og hvor jeg står.

Peter Højrup sagde ...

Nå, nu krydsede vores kommentarer hinanden: "interesserer mig umådeligt", fordi han skriver fra ét sted og køligt registrer, hvad han ser. Der er ikke noget forsøg på at sætte sig i "den andens" sted, der er ingen stræben efter konsensus, ingen empati om man vil. Det er da om ikke andet et ret interessant blik på verden.

Lee sagde ...

aousch, her var det vist så ikke højt til loftet her …

Peter Højrup sagde ...

Det ikke spørgsmål om loftshøjde. Jeg reagerede bare på, at du skrev: "you seem engaged in the matter and assuming things i neither said or meant." Du skrev jo rent faktisk, at vi både var "patetiske", "hvalpet begejstrede" og "at vi manglede noget". Mente du noget andet, må du jo gøre rede for det.

Peter Højrup sagde ...

Nå, det gjorde hun (han?) så åbenbart ikke.

Fucked Up Forlag sagde ...

Peter, Peter ... så dansk du er, dansk og dejlig.